Een geregistreerd partnerschap is vrij snel geregeld, maar het moet wel officieel en volgens de regels gebeuren. Wat komt hierbij kijken?
Als je samen verder door het leven wilt gaan, kun je kiezen tussen trouwen, een geregistreerd partnerschap afsluiten of een samenlevingscontract ondertekenen. Een samenlevingscontract kun je letterlijk samen ondertekenen, ofwel officieel bij een notaris of gewoon samen aan de keukentafel. In het eerste geval heb je een notariële akte te pakken waarnaar gevraagd zal worden als je samen een huis wilt kopen. Heb je daar geen behoefte aan, dan kun je zonder tussenkomst van een notaris zelf een samenlevingscontract opstellen, optie 2 dus.
Je hebt een ambtenaar van de burgerlijke stand nodig
Een geregistreerd partnerschap vraagt om iets meer geregel. Het lijkt in dat opzicht meer op een huwelijk. Je moet eerst persoonlijk aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente om de akte te ondertekenen. Die ambtenaar maakt vervolgens een officiële akte van de aangifte op. Je kunt het contract op zijn vroegst twee weken na de datum van de akte van aangifte officieel bij de gemeente ondertekenen.
Je gaat twee keer naar een notaris om deze akte op te stellen. Eén keer voor de intake en één keer om de akte op maat op te stellen en te tekenen. Partnerschapsvoorwaarden zijn belangrijk om heldere afspraken te maken over financiële zaken, voor als de relatie eindigt of als een van beiden komt te overlijden. Als je gaat trouwen dan moet je dat ook regelen. Dan heet het huwelijkse voorwaarden. Het kost zo’n vier tot zes weken om partnerschapsvoorwaarden te organiseren.
Een officieel ja-woord is bij een geregistreerd partnerschap niet nodig
Als alle papierwinkel is geregeld, onderteken je het contract samen met twee tot vier meerderjarige getuigen, op het gemeentehuis. Een ja-woord is niet nodig. Maar het geregistreerd partnerschap wordt pas officieel op het moment van het afleggen van een verklaring. Deze verklaring moet je beiden doen in het bijzijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen. Eigenlijk ook een soort ja-woord maar dan anders. Je mag het op je eigen manier vormgeven.