Wat is het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap?

Wanneer je gaat samenwonen is dat natuurlijk erg leuk en een belangrijk punt in je relatie. Misschien wil je op den duur ook trouwen of een geregistreerd partnerschap. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Belangrijk om te weten, want wanneer je een huis en andere dingen met elkaar gaat delen is het verstandig om na te denken over een zogenaamde ‘samenlevingsvorm’. 

Naast een samenlevingscontract kan je kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Deze twee vormen zijn uitgebreider dan een samenlevingscontract. Het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap is voor veel mensen onduidelijk. Dat gaan we ophelderen. 

Wat is een geregistreerd partnerschap? 

Een geregistreerd partnerschap verschilt niet erg veel van een huwelijk. Mensen kiezen hier vaak voor, omdat het een praktische vorm van het huwelijk is. Meestal wordt er geen uitgebreid feest gegeven zoals bij een huwelijk en gaat er ook geen aanzoek aan vooraf. Een geregistreerd partnerschap betekent het volgende: 

  • Er is sprake van een zorg- en onderhoudsplicht. Je moet elkaar ondersteunen wanneer dit voor de ander niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij ziekte of financieel. 
  • Je kan de achternaam van je partner aannemen. 
  • Krijg je kinderen dan heb je als ouders automatisch beide het ouderlijk gezag. 

Een geregistreerd partnerschap wordt in het buitenland niet altijd erkend. Heb je plannen om te emigreren dan moet je hier rekening mee houden. Een huwelijk wordt wereldwijd erkend. Een geregistreerd partnerschap kan omgezet worden naar een huwelijk. Een huwelijk kan je niet meer omzetten naar een geregistreerd partnerschap. 

Wat is trouwen? 

Het huwelijk is de meest bekende vorm van een samenlevingsvorm. Het wordt als romantisch gezien en symbolisch, er hoort een groot feest bij, maar ook rechten en plichten. Je krijgt net zoals bij een geregistreerd huwelijk een zorg- en onderhoudsplicht, je mag elkaar achternaam aannemen en bij het krijgen van kinderen krijg je automatisch het ouderlijk gezag. 

Bij trouwen geef je elkaar het ja-woord. Het is verplicht om ‘ja’ te zeggen tijdens de huwelijksceremonie. Iemand die grappig denkt te zijn door ‘nee’ te zeggen wordt niet in het echt met elkaar verbonden. Bij een geregistreerd partnerschap mag je elkaar het ‘ja’ woord geven, maar dit is niet verplicht. 

Sinds 1 januari 2018 ben je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Eigendommen en schulden van voor het huwelijk zijn niet gemeenschappelijk. Dat geldt alleen voor datgene wat na het sluiten van het huwelijk verkregen wordt. Zie je dat graag anders dan kan je huwelijkse voorwaarden opstellen. De regels aangaande gemeenschap van goederen gelden ook voor het geregistreerd partnerschap. 

Wat is het belangrijkste verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap? 

Het grote verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is de manier waarop je uit elkaar gaat. Natuurlijk hoop je dat dat nooit gaat gebeuren, maar is dat het geval dan beëindig je een geregistreerd partnerschap bij een notaris of advocaat. Zijn er kinderen in het spel dan moet je langs de rechter. Bij een huwelijk gaat de beëindiging ervan altijd via de rechter. Dit kost meestal meer geld en tijd. 

Minimale verschillen 

Samenvattend is er dus nauwelijks verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. Het ouderschap, de erfrechten en het delen van bezig is gelijk. In de praktijk zijn er drie verschillen: je hoeft bij een geregistreerd partnerschap niet verplicht een ‘ja’ woord te geven, in sommige landen wordt een geregistreerd partnerschap niet erkend en je hoeft niet langs de rechter te gaan om de relatie te beëindigen (tenzij er minderjarige kinderen zijn). Vanwege deze kleine verschillen is het geregistreerd partnerschap de afgelopen jaren enorm populair geworden bij jonge koppels. Zij willen het op papier graag goed geregeld hebben, maar hebben geen zin in een huwelijk. 

 

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoort spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.