U kent ze wel, die zwart-witte poppetjes, een jongen en een meisje, die het sprookje van eeuwige liefde bevestigen. Ze zijn het altijd met elkaar eens, pleasen elkaar, houden elkaars hand vast, zoenen elkaar zo vaak ze kunnen en ze gaan ‘samen naar het altaar’.
Het ideaalplaatje waar we vroeger allemaal van hebben gedroomd. In het werkelijke leven komen er meer aspecten bij, maar dat neemt niet weg dat de liefde vaak een romantisch begin heeft. Die heerlijke spanning, knikkende knieën als je hem of haar tegenkomt en dan de eerste klik, de eerste date, vlinders in je buik…
Als je dan echt een relatie hebt en je dat vol trots wereldkundig kan maken, voel je je de gelukkigste mens op aarde.
Vanzelfsprekend
Vroeger was het vanzelfsprekend dat je ooit ging trouwen. Net als je eigen ouders en grootouders voor jou. In de consumptiemaatschappij waarin we nu leven, waarin we veel materialistischer zijn ingesteld, denken we vaak anders over het hebben van een partner. Alles is te koop en als we het niet meer nodig hebben gooien we het weg. We leggen onze lat hoog en moeten werken om alle idealen te kunnen verwezenlijken, maar het is vluchtiger dan vroeger. Soms lijkt liefde ook een product te zijn geworden en geliefden vervangbaar. De manier waarop men tegen relaties aankijkt en de rol van de liefde in de maatschappij is door de jaren heen behoorlijk veranderd. De ontmoetingsplaatsen concentreren zich niet meer in of rond je eigen stad of dorp, de wereld ligt aan je voeten, mede door de komst van de vele datingsites. Voor de moderne single is het als boodschappen doen in de supermarkt, met je boodschappenlijstje (lees eisenpakket) de relatiemarkt op. En of je iemand nu live ontmoet of leert kennen via online dating, het kan zoals je zelf wilt.
Bij elkaar
Het huwelijk is ontstaan rond de 18e eeuw en was vaak een door de ouders geplande verbintenis. Huwelijken werden bij voorkeur gesloten binnen dezelfde sociale klasse en binnen dezelfde geloofsgemeenschap. Het was belangrijk om het familiebezit te houden waar het hoorde.
Aan het eind van de 20e eeuw komt er een kentering. De aspecten liefde en vrije partnerkeuze namen een belangrijkere rol in. Bij vrije keuze is ook de eigen verantwoordelijkheid sterk naar voren gekomen. Wie wil gaan samenwonen, moet ook de zakelijke kanten van het samenzijn goed regelen, zeker als je een huis wilt kopen en gezamenlijk verplichtingen aangaat. Tegenwoordig zijn mensen terughoudender om snel in het ‘echte’ huwelijksbootje te stappen, ze kiezen gemakkelijker voor een zakelijkere variant als het samenlevingscontract of het geregistreerd partnerschap. En ook dat kan je vieren, met een eenvoudig feestje of in een sprookjesachtige setting, op het moment dat je daar tijd en geld voor hebt, of eventueel als je kinderen groot genoeg zijn om het feest mee te vieren.
Uit elkaar
Als je samen begint, denk je er niet aan dat je misschien ooit uit elkaar gaat. De statistieken bewijzen echter het tegendeel en dan is het goed om te weten dat een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract ontbinden tot de mogelijkheden behoort. Dan ben je in die emotionele rollercoaster op zakelijk gebied in elk geval ontzorgd.