In Nederland kunnen twee mannen of twee vrouwen met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Even was het homohuwelijk ‘booming’, maar inmiddels kiezen meer stellen voor het partnerschap.
Twee mannen of twee vrouwen kunnen in Nederland sinds 1 april 2001 met elkaar trouwen. Evenals bij heterostellen wil niet iedereen dat. Dan is er de optie om een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Verschil trouwen en partnerschap
Het verschil met trouwen is dat er geen officieel ja-woord gegeven hoeft te worden, het partnerschap kan zonder rechter worden ontbonden (mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn) en het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed (je bent uit elkaar, maar blijft getrouwd).
Het geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1998. Dit maakte het voor stellen van gelijkgeslacht mogelijk om hun relatie officieel vast te leggen. Toen drie jaar later homostellen mochten trouwen, leek het geregistreerd partnerschap naar de achtergrond verdwenen, maar momenteel lijkt dat aantal weer te stijgen.
Sinds 2015 kiezen meer partners van hetzelfde geslacht ervoor om een geregistreerd partnerschap aan te gaan in plaats van te trouwen. In 2020 koos 44 procent van de homostellen en 39 procent van de lesbiennes voor een partnerschap.
Partnerschap niet overal in Europa erkend
Het nadeel is dat in niet alle landen het geregistreerd partnerschap erkend wordt, niet voor heterostellen en ook niet voor stellen van gelijk geslacht. In 2020 was het des te opvallender dat paus Franciscus in een documentaire pleitte voor het geregistreerd partnerschap voor homostellen. COC Nederland noemde de uitspraken van de paus een kleine revolutie. „Al pleit de paus nog niet voor openstelling van het huwelijk, we kunnen hier toch wel spreken van een kleine revolutie’’, zo vertelde COC-voorzitter Astrid Oosenbrug aan de Telegraaf. Een geregistreerd partnerschap is nog niet erkend in Bulgarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije (mei 2022, Your Europe).