Partners die met een geregistreerd partnerschap samenwonen, zijn beiden verantwoordelijk voor de financiële en juridische privé-handelingen tijdens hun leven samen. Als een van beiden een bedrijf heeft, in hoeverre heeft de handel en wandel daarvan ook consequenties voor de ander? Bij een faillissement bijvoorbeeld.
Wie samenwoont onder de standaard voorwaarden van een geregistreerd partnerschap én een van beide partners heeft een eenmanszaak en gaat failliet dan is de ander daar niet aansprakelijk voor.
Sinds 2018 is het geregistreerd partnerschap zo ingericht dat deze in beperkte gemeenschap van goederen wordt afgesloten. Dat betekent dat de partner niet verantwoordelijk is voor de gemaakte schulden. Dat is standaard zo geregeld. Het kan anders, maar dan moeten de voorwaarden bij de notaris door de partners zelf anders worden vastgelegd.
Privé-schulden die tijdens het samenleven ontstaan zijn van beiden
Ervan uit gaande dat je dat niet doet, betekent dit dat de schulden en bezittingen die voor het huwelijk van de andere partner waren, ook van die partner blijven. Privébezittingen en schulden die die je samen aangaat tijdens het leven als geregistreerd partners zijn van samen. De onderneming valt in ieder geval niet meer standaard binnen de gemeenschap van goederen. Bij een faillissement staat het bezit van de partner hier dan ook los van.
In alle gevallen gelden de afspraken die zijn vastgelegd bij de notaris. De curator kan bij een standaard geregistreerd partnerschap geen beslag leggen op bezittingen van de partner. Wel moet dan die partner kunnen aantonen dat de bezittingen van hem of haar zijn. Het is dus belangrijk daar een goede administratie over bij te houden als bewijs. Een koopcontract van een woning op naam van de partner, is zo’n bewijs.
Bv oprichten is alternatief
Zoals gezegd kunnen bij een eenmanszaak, wat geen rechtsvorm is, schulden van het bedrijf verhaald worden op het privévermogen en dus ook op dat van de partner, als je in het geregistreerd partnerschap hebt laten vastleggen dat ‘alles van samen is’. Door niet een eenmanszaak of een bv te starten kun je voorkomen dat privébezittingen worden meegesleurd in een faillissement. Dan is privé- en zakelijk vermogen van elkaar gescheiden. Dit kan van belang zijn bij een eigen woning. Je wilt niet dat deze woning moet worden verkocht.